You-Mens Logo

Dutch Cuisine

Reeds enige tijd geleden kwam ik tot de ontdekking dat koks niets leren over gezonde voeding en welk effect dit op de gezondheid kan hebben. Primair gaat het om smaak en uiterlijk. Dit betekent uiteraard niet dat er geen kwalitatieve producten worden gebruikt of dat een kok bewust de gezondheid in het geding brengt.

Het is eenvoudigweg een oude manier van koken die is ontstaan door de welvaart. Ik bedoel, hoe vaak eten wij in Nederland orgaanvlees zoals zwezerik of een hart?

Ik eet zelf weinig geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers. Daarnaast voornamelijk vers en onbewerkt voedsel. Mijn lichaam is al die smaakmakers niet meer gewend waardoor ik ‘s nachts wakker word met temperatuurschommelingen, zweten en hartkloppingen. Hieruit blijkt dat al die toevoegingen niet goed zijn voor het lichaam.

Uiteraard ga ik nog steeds uit eten, alleen kies ik de minst bewerkte producten, vraag om extra groente en sla steeds vaker mijn geliefde desserts over.

In juni studeren gelukkig de eerste 22 koks af die zijn opgeleid volgens het Dutch Cuisine principe. Naast smaak en ingrediënten komt o.a. het onderwerp diabetes mellitus aan bod. Ondertussen zijn wij niet afhankelijk van de nieuw opgeleide koks, want al veel chef-koks hebben de overstap naar een bewustere manier van koken gemaakt.

Gisteren stond in het Algemeen Dagblad een artikel over de moderne kok.

‘Koks die geleerd hebben hoe voeding van invloed is op je gezondheid.’

“Als kok van de toekomst help je vanuit de keuken ook leefstijl­veranderingen aanjagen.”

‘Meestal verdiept een kok zich niet in allerlei stofjes in het eten.’

“Een klassieke kok wil in principe mooie bordjes maken.”

 

De vijf principes van Dutch Cuisine

  1. Gezond. De kok erkent dat er een relatie bestaat tussen voeding en gezondheid.
  2. Natuur. Geen verspilling. Van kop tot staart en van steel tot bloem.
  3. Cultuur. Veelal streekproducten en primair voedsel uit het seizoen.
  4. Kwaliteit. Fair trade, biologisch en diervriendelijk is net zo belangrijk als vers en regionaal.
  5. Waarde. Al met al resulteert dat in een gezonder leven, een eerlijke prijs voor boeren en telers en een betere zorg voor mens, dier en aarde.

 

Klik hier voor meer informatie over Dutch Cuisine en de deelnemende restaurants.