You-Mens Logo

Altijd maar trek!?


Met stress en de verschillende gradaties van bijnieruitputting heb je vaak minder maagzuur (HCL). Het maagzuur heb je o.a. nodig om voedsel met eiwit in de maag af te breken.
 
Klachten kunnen zijn: winderigheid, opgeblazen buik en een zwaar gevoel in je maag na het eten van eiwitten.
 
Als men deze klachten ervaart, kiezen mensen met weinig maagzuur er vaak voor om minder eiwittenbronnen zoals, ei, vlees en kikkererwten, te gaan eten. Om toch aan hun energiebehoefte te komen worden de eiwitten vervangen voor meer koolhydraten.
 
Door het eten van koolhydraten vergroot je het probleem van bijnieruitputting. Ze belasten de glucosehuishouding. Hoe dit zit kun je hier lezen.
 
De oplossing om je eiwitten beter te verteren is, naast stressreductie, om tijdelijk je spijsvertering te ondersteunen met... » Lees meer


Persoonlijke stressbeleving

Iedere keer weet ik het goed te vertellen naar mijn klanten en in mijn blogs. Maar zelf kan ik ook tobben. Eens in de zoveel tijd trap ik in mijn valkuil. Ik wil zo veel en ik denk ook altijd dat ik het nog allemaal kan, want ooit kon ik dat..., voordat ik kinderen kreeg en naast mijn werk in het ziekenhuis, ben gaan ondernemen….
 
Door de jaren heen heb ik allerlei stressuitingen geëlimineerd. Meer balans in werk – privé en minder intensief sporten. Maar toen kwam de pandemie corona...
Rust is voor mij essentieel en dat is/was met thuis zittende kinderen en een thuiswerkende vrouw ver te zoeken. Daar bovenop duurde de geplande zolderisolatie zo’n tien dagen langer dan gepland.
 
Ik ervoer geen stress maar voelde mij wel moe. Wat later reageerde mijn maag op bepaalde voedingsmiddelen zoals... » Lees meer


Menselijke reactiepatronen op stress

Ieder persoon is anders en reageert ook anders op stressfactoren. De vier meest voorkomende stressreacties worden hier uiteen gezet.


Klachten die bij lage cortisolwaarden passen

Algehele vermoeidheid

Pijn in je gewrichten 

Spierzwakte

Een lager libido 

Emotionele labiliteit

Moeite hebben met opstaan

Aankomen/afvallen

Pijn in de rug, vooral de onderrug 

Trek in zoet of zout

Je spieren zijn minder zichtbaar 

Duizeligheid (bij het opstaan)

Zwakker immuunsysteem

Een lage bloeddruk

Donkere kringen onder je ogen 

Hoofdpijn

Niet goed met stress om kunnen gaan 

Depressieve gevoelens

Schommelende bloedsuikers

 

De reactiepatroonschema’s zijn als volgt te lezen... » Lees meer


Aanmelden voor de nieuwsbrief