You-Mens Logo

Bronnen van omega-3

In eerdere potst en blogs:

 
Benoemde ik reeds het belang van goede vetten. Echter wil ik nu meer de nadruk leggen op het belang van de omega-3 vetzuren.
 
De EMB bloedtest laat een vetzuurbalans zien. Dit is de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. Tegenwoordig is de verhouding al gauw 1:20. Terwijl 1:1 tot maximaal 1:5 wenselijk is.
 
Omega-3 fungeert als ontstekingsremmer en omega-6 werkt ontstekingen in de hand.
 
In onderstaand geval worden te weinig vetten ingenomen of opgenomen.

Oorzaken van te weining omega-3 vetzuren:

  • We eten te weining uit de zee.
  • Opnameprobleem, t.g.v. maag- darmklachten, dunne- of plakpoep.
  • (Chronische) fysieke belasting.
  • (Chronische) mentale belasting.... » Lees meer


Voedingstekorten en huidgezondheid

Veel voorkomende klachten die ik in mijn praktijk tegenkom zijn droog haar, haaruitval, broze nagels en onrustige huid, zoals acne, rosacea, atopisch (neiging tot allergisch reagerend) eczeem of psoriasis.

Als men een eenzijdig of ongezond eetpatroon heeft dan kunnen er voedingstekorten ontstaan. Deze voedingstekorten zijn als eerste zichtbaar aan je huid, haar en nagels. Dit vanwege het simpele feit dat het lichaam de huid, haar en nagels het minst belangrijk vindt om te overleven.

Andere oorzaken voor tekorten aan voedingsstoffen voor de huid zijn langdurige diëten, eetstoornissen, maag-darmklachten, drugsgebruik, alcoholisme, medicijngebruik en bepaalde ziekten.

Voor een goede huidgezondheid zijn primair vetten en eiwitten noodzakelijk. Voldoende koolhydraten zijn samen met het ... » Lees meer


Het belang van Vitamine D

Er komen steeds meer inzichten over het belang van vitamine D.
Zoals bekend speelt vitamine D samen met K en calcium een rol bij de botsterkte. En draagt bij aan het voorkomen van een winterdip.

Echter speelt vitamine D ook een belangrijke rol bij het aangeboren immuunsysteem. Dit is de eerste verdedigingslijn van het lichaam tegen ziekteverwekkers.
 
Een goede vitaminestatus vergroot de kans dat een virusaanval afgeweerd kan worden.
 
Uit meerdere onderzoeken is naar voren gekomen dat alle onderzochte covid-19 slachtoffers een lage vitamine D status hadden.
Of dit komt doordat ze al laag zaten of dat het laag geworden is door het virus, is nog niet voldoende onderzocht. Wel is uitgebreid onderzocht dat luchtwegontstekingen voor een tekort kunnen zorgen.
 
De meest bekende bron van vitamine... » Lees meer


Aanmelden voor de nieuwsbrief