Eieren
Over eieren wordt veel gesproken. De ene keer mag je onbeperkt eieren eten en de andere keer maar tweemaal per week. Dan is het eigeel slecht vanwege het cholesterol en dan is het juist weer gunstig voor je cholesterol. In 2017 waren de eieren volop in het nieuws omdat de concentratie fipronil veel te hoog waren. Later werd dit genuanceerd met het bericht dat de waardes nooit een gevaar voor de volksgezondheid hebben gevormd.
Wat betreft voedingsmiddelen zijn er altijd hypes, voor- en tegenstanders of het product is ineens wel of niet schadelijk voor de gezondheid.
Ik kan hier heel kort over zijn. Eieren zijn gezond!
Eieren zitten vol essentiële voedingsstoffen zoals:
- Vitaminen;
- A. Heeft invloed op de weerstand. Zit ook in lever, kaas en vis.
- D. Is belangrijk voor sterke botten en tanden en speelt een rol bij de weerstand. Zit ook in makreel, zalm en haring. De belangrijkste bron is echter zonlicht.
- E. Speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en houdt spier- en andere weefsels in stand. Zit ook in plantaardige oliën, granen, noten, zaden, groenten en fruit.
- K. Is belangrijk voor de bloedstolling. Zit ook in spinazie, broccoli en oliën.
- Tevens verschillende B-vitamines, zoals B12, welke o.a. de werking van het zenuwstelsel ondersteunt en bijdraagt aan de energievoorziening.
- Mineralen;
- Selenium, welke de weerstand ondersteunt. Zit ook in paranoten, graanproducten en groenten.
- Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten, zorgt voor gezonde botten, haar en huid en is betrokken bij de opbouw en afbraak van koolhydraten. Zit ook in vlees, vis, volkorenbrood, peulvruchten en rijst.
- Calcium geeft o.a. stevigheid aan het skelet en gebit, is betrokken bij het functioneren van de spieren, de celgroei en de hormoonhuishouding. Zit daarnaast voornamelijk in zuivelproducten en in mindere maten in volkorenbrood, groenten, aardappelen en peulvruchten.
- Foliumzuur is vooral bekend rondom de zwangerschap. Het draagt bij aan de groei en ontwikkeling van de baby. Het speelt ook een rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen en daarmee ondersteunt het o.a. de weerstand. Het zit ook in rundvlees, spinazie en spruitjes.
- Volwaardige eiwitten. Een ei bevat de aminozuren die het lichaam echt nodig heeft;
- Lecithine, essentieel bestanddeel van iedere lichaamscel. Zit ook in sojabonen en zonnebloempitten;
- Goed cholesterol, HDL welke ziektes helpt bestrijden.
Er wordt gesteld dat de eierdooier het meest ongezonde van een ei is vanwege het cholesterol. Hier hoeven wij ons geen zorgen om te maken, want het cholesterol in voedingsmiddelen hebben een klein tot geen effect op het cholesterolgehalte in het bloed. De grote boosdoeners zijn de verzadigde vetten en de transvetten in (vol)vette dierlijke producten en sterk bewerkte voorverpakte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan gebak, koekjes en chips.
Een eidooier bevat juist de meeste essentiële voedingsstoffen zoals hierboven beschreven.
Eieren zijn gezond en passen prima in een vegetariërsdieet. 1 a 2 eieren per dag is geen probleem zolang je niet te veel verzadigd vet en transvet vanuit andere producten nuttigt.
Loop je vast of heb je nog vragen, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

30-08-2018