You-Mens Logo

Gezonde darmen

Om gezond te zijn is het essentieel dat het ecosysteem in onze darmen zo gevarieerd mogelijk is. Het ecosysteem bestaat uit miljoenen bacteriën. Alle bacteriën in onze darm wegen bij elkaar tot twee kilo. Ee?n gram poep bevat meer bacteriën dan dat er mensen zijn.

Ze hebben invloed op het lichaamsgewicht, darmziekten, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, Alzheimer en ook onze emoties.

Uitspraken zoals ‘vlinders in de buik’, een ‘knoop in de maag’ en ‘je onderbuikgevoel volgen’, zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen.

Het ecosysteem in onze darmen wordt ook wel darmflora genoemd. Als wij te weinig vers, gevarieerde en bewuste voeding tot ons nemen en te veel suiker en geïndustrialiseerde voeding nuttigen, dan verstoort dat onze darmflora. Voeding is echter niet het enige dat onze darmflora kan verstoren. Infecties, antibiotica, psychische- en lichamelijke stress hebben ook invloed.

De laatste 40 jaar is het aantal (chronisch) zieke mensen exceptioneel gestegen. De zogenoemde welvaartsziekten. Kanker, obesitas, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Als wij kritisch kijken wat er wezenlijk veranderd is, dan komen wij tot de conclusie dat dit onze leefgewoonten zijn. Wij zijn minder gaan bewegen en meer verkeerd en chemisch gaan eten.

Onze darmen bepalen voor een groot deel hoe wij ons voelen, want alles wat wij eten komt via de maag in onze darmen, en daar zijn ze niet zo blij dat het milieu oftewel de darmflora wordt verstoord.

Steeds meer wordt duidelijk, dat goede en bewuste verse voeding onze darmbacteriën tevreden stellen. Op hun beurt verbeteren zij ons humeur en maken ons stressbestendiger.

Samengevat, als het eten vers en kleurrijk is, is het ook goed voor je darmbacteriën en daarmee je gezondheid.

Dokters van morgen: Microbioom/darmen op https://www.npostart.nl/AT_2114965

Blog deels geïnspireerd door Enders, G., Enders, J., & Te Lindert, J. (2014). De mooie voedselmachine: alles over de darmen, een onderschat orgaan (4e ed.). Amsterdam: Luitingh-Sijthoff.