You-Mens Logo

Hooikoorts

Hooikoorts, wat gebeurt er in je lichaam?

Hooikoorts of ook wel het ‘pollenseizoen’ genoemd zorgen ervoor dat velen van ons ieder jaar weer ten einde raad zijn. Geldt dit ook voor jou? Wil je af van de vervelende klachten zoals jeukende ogen, een loopneus of benauwdheid? Dan is orthomoleculaire therapie wellicht iets voor jou!
 

“Het is niet de allergische reactie die de ziekte is, maar de zwakte van het lichaam
die een reactie geeft op iets dat totaal ongevaarlijk is.”
- Mybodymysoul.nl -
 

Hooikoorts is een allergische reactie van het immuunsysteem op pollen (stuifmeel) van bomen, grassen en planten. Wanneer iemand met hooikoorts in contact komt met deze pollen, kan het immuunsysteem ze als een bedreiging zien en antistoffen produceren om ze te bestrijden.

Symptomen van hooikoorts:

 • Niezen
 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Jeukende en tranende ogen
 • Keelpijn en hoesten

 
Histamine en andere chemicaliën die vrijkomen bij hooikoorts kunnen ook ontstekingen en irritatie in de luchtwegen veroorzaken, wat kan leiden tot benauwdheid, kortademigheid en piepende ademhaling.

Kortom, bij hooikoorts reageert het immuunsysteem overmatig op pollen, wat leidt tot allergische symptomen zoals niezen, loopneus en jeukende ogen, evenals ontstekingen en irritatie in de luchtwegen.

Orthomoleculaire therapie richt zich op het herstellen van de balans in je lichaam door middel van leefstijl, voeding en voedingssupplementen. Bij hooikoorts kan deze therapie bijvoorbeeld helpen om je immuunsysteem te versterken en ontstekingsreacties te verminderen. Op deze manier kun je de symptomen van hooikoorts verminderen en soms zelfs helemaal voorkomen.

Er wordt altijd gekeken naar de persoonlijke situatie en behoeften. Dus wil je af van je hooikoorts en weer volop kunnen genieten van de lente en zomer? Begin dan nu al met het opbouwen van je immuunsysteem en pas je levensstijl aan.

 
Deze voeding beter vermijden tijdens het hooikoorts seizoen

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en allergische reacties, en andere die de symptomen juist kunnen verergeren. Let op het gaat om rauwe voeding, een appel gestoofd of een banaan gebakken kan wel goed gaan. Hieronder vind je enkele tips:

Allergisch voor

Beter niet eten, beperken of ervaren

Ambrosia (plant) eind aug. tot okt.

Appel en perzik

Alsem (bijvoet) aug. tot sept.

Selderij, peterselie, wortel, venkel, komijn, dille, paprika, anijs en koriander

Berk (en andere boompollen) mrt. t/m mei

Aardappel, abrikoos, amandel, appel, hazelnoot, kers, kiwi, meloen, paprika, peer, peterselie, perzik, pindanoot, pruim, selder, soja, tomaat, walnoot en wortel

Ficus (kamerplant)

Avocado, banaan en vijg

Graspollen mei t/m juli

Aardappel, ananas, appel, banaan, erwten, graansoorten, hazelnoot, lychee, paprika, peer, pinda, selderij, soja, tomaat en wortel.

  

Verdere voedingsmiddelen om te vermijden:

 • Alcohol: Alcohol kan de bloedvaten in de neus en sinussen verwijden, waardoor symptomen zoals verstopte neus en hoofdpijn verergeren.
 • Geraffineerde koolhydraten en suiker: het eten van geraffineerde koolhydraten en suiker kan ontstekingen in het lichaam verergeren, wat hooikoortssymptomen kan verergeren.
 • Melk en zuivelproducten: zuivelproducten kunnen slijmproductie en ontstekingen in de luchtwegen verergeren, de darmwand irriteren welke kunnen bijdragen aan een verstopte neus en hoesten.
 • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine: sommige voedingsmiddelen kunnen van nature histamine bevatten of het vrijmaken in het lichaam, wat allergische reacties kan verergeren. Voorbeelden zijn gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kaas, zuurkool en kefir, maar ook vis, schaaldieren, eieren, chocolade, sommige vruchten en groenten zoals aardbeien, avocado's, tomaten en citrusvruchten.
 • Denk aan gevoeligheden voor tarwe en gluten.

 
Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders kan reageren op bepaalde voedingsmiddelen en dat het niet noodzakelijk is dat alle genoemde voedingsmiddelen bij iedereen tot verergering van de hooikoortssymptomen leiden. Het kan nuttig zijn om een voedingsdagboek bij te houden en bij te houden welke voedingsmiddelen mogelijk een verband hebben met de symptomen. Bij twijfel kun je altijd een arts, diëtist of orthomoleculair therapeut raadplegen.

 

Voedingsmiddelen met een gunstig effect:

 • Omega-3-vetzuren: omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Voedingsmiddelen rijk aan omega-3-vetzuren zijn onder andere vette vis (4x per week), zoals zalm en tonijn, chiazaad, lijnzaad, en walnoten. Een alternatief is een goede visolie, niet van Kruidvat, Etos of Action.
 • Groenten en fruit: groenten en fruit bevatten veel antioxidanten en voedingsstoffen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem.  Denk aan “alle vergeten groenten”, zoals: pompoen, pastinaak, aardpeer, knolselderij en koolrabi.
  Kappertjes, uien, bonen, zwarte thee, druiven, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli zijn rijk aan quercetine. Quercetine is een natuurlijke antihistaminicum en vermindert de ontstekingsreacties in de luchtwegen.
 • Kruiden en specerijen: sommige kruiden en specerijen, zoals gember, kurkuma en peper, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ze kunnen ook helpen bij het verlichten van hooikoortssymptomen zoals neusverstopping en keelpijn.
 • Mensen met een overactief immuunsysteem hebben vaak een tekort aan vitamine D, waardoor klachten zoals hooikoorts in de hand gewerkt kunnen worden. Voldoende zonlicht kan helpen de vitamine D op te bouwen en ook het eten van voeding als vette vis, zuivel, paddenstoelen en ei. Het kan zinvol zijn om je vitamine D3 een keer bij de huisarts te laten controleren.

 
Medicijnen en hooikoorts

Er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen worden gebruikt om hooikoortssymptomen te behandelen. De antihistaminica zijn de meest gebruikte medicijnen tegen hooikoorts. Ze blokkeren de werking van histamine, een stof die vrijkomt bij allergische reacties en die verantwoordelijk is voor veel van de symptomen van hooikoorts, zoals niezen, jeukende ogen en loopneus.

Daarnaast kun je op indicatie van een arts corticosteroïden of immunotherapie voorgeschreven krijgen.

Deze middelen zijn echter allemaal niet zonder bijwerkingen welke allemaal in de bijsluiter staan vermeld.

 
Ribus Nigrum

Ribes nigrum, oftewel de zwarte bes, wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel om hooikoortsklachten te verminderen. Er zijn verschillende verklaringen waarom ribes nigrum zou kunnen helpen bij hooikoorts.

Ten eerste bevat de zwarte bes stoffen die ontstekingsremmende en antihistaminische eigenschappen hebben, deze zouden kunnen helpen om deze klachten te verminderen.

Daarnaast bevat ribes nigrum stoffen die een regulerende werking hebben op het immuunsysteem. Bij hooikoorts is het immuunsysteem overactief en reageert het op onschadelijke pollen alsof het om een gevaarlijke stof gaat. Dit leidt tot ontstekingsreacties en allergische klachten. Door het immuunsysteem te reguleren, zou ribes nigrum kunnen helpen om deze overreactie te verminderen.

Tot slot kan ribes nigrum mogelijk ook helpen om het slijmvlies in de neus en luchtwegen te verzachten en kalmeren, waardoor irritaties en ontstekingen worden verminderd.

Het is echter belangrijk om op te merken dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor de werkzaamheid van ribes nigrum bij hooikoorts. Daarom is het altijd verstandig om uw arts of apotheker te raadplegen voordat u ribes nigrum gaat gebruiken om uw hooikoortsklachten te verminderen.