You-Mens Logo

Luiheid

Nog voor de vakantie voorbij is, ervaar ik een gevoel van luiheid en verveling. Voor mij is dit het teken dat mijn doel ‘rust en samenzijn met familie’ is vervuld.  Het is weer tijd voor een nieuw doel met nieuwe uitdagingen en prikkels.

 

Luiheid en verveling is in mijn ogen medeverantwoordelijk voor veel lichamelijke (welvaart) aandoeningen en ouderdomsziekten. Als wij ons langdurig gaan vervelen en steeds meer lui worden, heeft dit invloed op heel ons zijn. Wij worden niet meer uitgedaagd en de lichamelijke processen komen steeds meer tot stilstand. Wij zijn dan aan het degenereren omdat wij geen doel meer hebben.
Dit zie je bijvoorbeeld veel voorkomen bij mensen die met pensioen zijn gegaan. Ze hebben geen doel meer om vroeg op te staan.

 

Een doel hoeft niet groot of bijzonder te zijn. Het kunnen eenvoudige doelen zijn, zoals gelukkig of vitaal zijn. Om dit te bereiken zul je meer moeten doen dan alleen thuis zitten. Je hebt hier veelal sociale contacten, beweging en bewuste- en verse voeding voor nodig.
Zonder doel of eigen regie over jouw leven kan je van alles overkomen wat jij niet wilt. Een doel zorgt ervoor dat wij worden uitgedaagd en niet stuurloos ergens op af varen.

 

Een lichaam dat niet wordt uitgedaagd, vervalt. De grootste uitdaging is veelal discipline. Het woord discipline wordt door het onbewuste veelal als negatief geïnterpreteerd, want discipline wordt geassocieerd met afzien, opoffering en pijn.
Het is de kunst om plezier te leren associëren met onze doelen. Want als plezier overheerst is er geen ruimte in onze gedachten om aan de pijn te denken. Door onze gedachten met positiviteit te vullen ontstaat er beweging naar het doel toe.

 

Afslanken is hiervan een mooi voorbeeld. De kilo’s worden wel kwijtgeraakt maar komen vaak weer terug. Het wordt op een gegeven moment een opgave en de negatieve gedachten krijgen de overhand.
Het begint met een midset en een concreet doel. Bedenk wat het afslanken jou allemaal zal brengen. Niet alleen dat je slanker wordt, maar ook dat jij je meer energiek voelt, meer gaat stralen, meer kunt bewegen of de kleding kunt dragen die je altijd al hebt gewild. De pijn van het afslanken is de weg, je kunt het dus maar beter plezant maken.

 

"Elke keer dat je een berg beklimt moet je onderaan beginnen.

Hoe goed je bent en hoe hoog de berg is maakt niet uit.

Je moet onderaan beginnen."

MICHAEL PILARCZYK

 

Dr. Roy Martina is business- en inner game coach. Hij veranderde het woord discipline in het Engelse woord ‘deciple’.
Het woord ‘deciple’ betekent student. Met andere woorden, word student van jouw eigen lichaam en geest. Leer jouw lichaam en geest, lees leven, opnieuw kennen. Maak er een ontdekkingstocht van en zoek uit wat je leuk vindt. Niet iets dat voelt als afzien of bikkelen, maar iets wat je kunt volhouden en plezier geeft, dat is discipline.

 

"Succes is maar 30 cm. Dat is de afstand die je moet afleggen van zitten naar staan." Je moet uit je luiheid zien te komen.

ROY MARTINA