You-Mens Logo

Verandering, wat is jouw plan!?

95 procent van de mensen met een goede voornemen lukt het niet om zich aan het voornemen in het nieuwe jaar te houden.
 
Een goed voornemen voor het nieuwe jaar is een mooi uitgangspunt alleen is dat niet het enige moment om te werken aan een doel of veranderwens. De behoefte aan verandering kan elk moment ontstaan. In de praktijk zie ik veel mensen die struggelen met hun veranderwens. Dit heeft veelal te maken met het ontbreken van een plan, niet voorbereid zijn op weerstanden en het stellen van goede vragen.
 
Hoe snel je kunt veranderen kan verschillen per persoon en per doel. Een bekend voorbeeld is het stoppen met roken. De één stopt cold turkey en is er klaar mee. Bij de ander kost het veel meer moeite, tijd of heeft hierbij ondersteuning nodig. Staar je hierop niet blind en ga niet vergelijken. Het is belangrijk dat jij een plan maakt dat bij jou past en realistisch is.
Als je geen goed realistisch plan hebt, dan is de kans groot dat je het niet volhoudt en je keer op keer het vertrouwen in jezelf verliest. Je ontneemt jezelf de mogelijkheid om te veranderen, lees ontwikkelen.
 
Verandering kost tijd. Heel belangrijk is dat jij jezelf die tijd ook gunt. Het is jouw proces en jij bepaalt de snelheid. Daag jezelf uit en zoek de balans op. Niet te streng maar ook zeker niet te laks. Maak duidelijke afspraken met jezelf en/of je directe omgeving, die reëel zijn en waaraan jij je kunt houden.“Leefstijl verandering is geen quick fix, het is de tijd nemen om te investeren in jouw levensgeluk”


Gemiddeld duurt een verandering 66 dagen. Ga er echter vanuit dat het al gauw drie maanden duurt.

Je hersenen hebben minimaal 28 dagen nodig om informatie, patronen, gedragingen te wissen die niet meer relevant zijn. 'Old habbits die hard!'

Zodra alles is gewist en je als het ware bent afgekickt, kun je jouw hersenen trainen om nieuwe gewoontes eigen te maken.

 
Voor je aan een voornemen begint, vraag je dan het volgende af:

  • Waarom en voor wie is het voornemen?
  • Word je er blij van, ga je ervan kwispelen als een hond?
  • Wat brengt jou het voornemen als je er aan begint?
  • Wat maakt jou anders als het gewenste voornemen is bereikt?

 

Als je de bovenste vragen goed en uitgebreid hebt beantwoord, stel jezelf dan deze vragen:

  • Heb je een plan?
  • Hoe realistisch is het plan?
  • Is het ook echt realistisch, weet je het zeker?
  • Wat voor stappen heb je gepland, grote of kleine?
  • Welke personen of hulpmiddelen heb je nodig?

 
Eerste week

Je bent er helemaal klaar voor om er vol in te gaan. Het blijft spannend want je oude gewoontes bieden veiligheid. Wellicht ga je denken: het gaat mij toch niet lukken, dus waarom zou ik het doen?
Verandering is onwennig en voelt niet altijd fijn maar zodra je op weerstand stuit, dan ben je op de goede weg! Besef ook dat de weerstand tijdelijk is. Houd voor ogen wat het je gaat opleveren en waar de pijn zit waar je vanaf wilt.

Weken die volgen

Hier ga je de resultaten ervaren van het harde werken en al je aanpassingen. Het gaat nog niet vanzelf en het kost energie om je aan alle veranderingen te houden. Als het allemaal zo eenvoudig zou zijn, dan zou iedereen het wel doen, toch?
Je zult steeds meer beloning ervaren en dat stimuleert je om door te gaan.

Week 3 tot 4

Patronen zijn meer eigen geworden en gaan steeds meer vanzelf. Je ervaart meer energie en dat versterkt je zelfvertrouwen.
Door dit succesgevoel bestaat de kans dat je gaat verslappen. Wees hierop bedacht want het zou zonde zijn van de geïnvesteerde tijd. Het is zaak door te gaan met waar je bezig bent, want dan wordt de nieuwe gewoonte onderdeel van je identiteit.

Je omgeving

Kan het je heel lastig maken. Jij besloot om te veranderen en dat wil niet zeggen dat je omgeving automatisch mee verandert. Jouw verandering kan zelfs afschrikken. Dit doordat ze zelf niet bereid zijn te accepteren wat de verandering voor hen zou kunnen betekenen.
Men kan je ineens ook ongezellig gaan vinden. Of zeggen dat het nu wel weer genoeg is geweest. Je bent slank genoeg. Of we zien je nog maar weinig.

Laat je hierdoor niet afleiden. Weerstand mag er zijn. De omgeving die je echt lief heeft zal je volledig steunen, bijdraaien of zelfs gaan meedoen.
 

"choose youre batttles and make the change from within"