Verantwoord of juist niet?
Rijstwafels worden door mensen veel gegeten. Naast dat men dit lekker vindt wordt het vooral genuttigd als een verantwoord tussendoortje.
Laatst las ik in het boek Jongleren met voeding, dat een rijstwafel helemaal niet zo verantwoord is. Het bevat arsenicum en kan voor baby’s en jonge kinderen al in kleine hoeveelheden toxisch zijn. En dat terwijl zij vaak een rijstwafel krijgen aangeboden om te leren knabbelen of als zijnde ‘gezond tussendoortje’.
Arsenicum is een stof die van nature in de aarde voorkomt. Via lozing en bemesting is de hoeveelheid in het grondwater toegenomen welke vervolgens door de planten worden opgenomen. Omdat rijstplanten in water worden verbouwd zijn de concentraties arsenicum in rijst hoger dan in andere gewassen.
Op het internet kun je op wetenschappelijke artikelen, Europese unie het Voedingscentrum als op diverse gezondheidsforums teruglezen dat je de inname van rijstproducten het beste kunt beperken en dat het vooral schadelijk kan zijn voor baby’s en jonge kinderen. Op het publicatieblad van de EU wordt vermeld dat:
“Gegevens over de aanwezigheid van anorganisch arseen aantonen dat rijstwafels, rijstvellen, rijstcrackers en rijstkoeken hoge gehalten aan anorganisch arseen kunnen bevatten en dat deze producten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de blootstelling via de voeding van zuigelingen en peuters.”
Ik vind het daarom erg bijzonder dat deze kennis niet algemeen bekend is. Mijn dochter van 5 en zoon van 1 jaar hebben regelmatig een rijstwafel op en soms meerdere op één dag.
In het document wordt tevens vermeld dat het gestelde advies van:
“15 µg/kg lichaamsgewicht niet langer aangewezen is, aangezien bepaalde gegevens aantonen dat anorganisch arseen long-, urineblaas- en huidkanker veroorzaakt en er een aantal negatieve effecten zijn gemeld bij blootstellingen die lager zijn dan beoordeeld.”
Op de verpakkingen van de rijstwafels staat nergens iets vermeld over arsenicum of hoeveel een baby of kind zou mogen hebben. Volgens het Voedingscentrum is dit algemeen gereguleerd maar als consument ben je hiervan niet op de hoogte tenzij je het gaat opzoeken.
Risico’s van te veel arsenicum:
- Vergroot de kans op o.a. huid-, long-, lever- en nierkanker;
- Kan bijdragen aan een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten;
- Kan bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 2;
- Is giftig voor hersenzenuwcellen en kan daardoor de hersenfunctie aantasten.
Ondanks dat de EU sinds 1 januari 2016 een maximum limiet heeft afgesproken worden wereldwijd en in Europa verschillende adviezen gegeven.
De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports adviseert om als volwassenen niet meer dan twee a drie keer per week rijstproducten te eten. Voor kinderen is 1 tot 1,5 keer per week het advies.
Ons eigen overheidsorgaan het Voedingscentrum is hier minder concreet over en stelt: ’geef kinderen uit voorzorg niet elke dag rijst en producten met rijst.’ Op een andere pagina van het voedingscentrum: over wat voor pap kan ik geven aan mijn baby, wordt rijstebloem pap geadviseerd maar niets geschreven over arsenicum of over de frequentie dat je het rijstproduct mag geven.
Het boek stelt dat experts hebben vastgesteld dat een kind vanaf 1 jaar veilig twintig gram rijst en rijstproducten per dag kan eten. Dit komt overeen met tweeënhalve rijstwafel.
In Zweden en Duitsland wordt zelfs aangeraden om kinderen onder de 6 jaar helemaal geen rijstwafels te geven.
Al met al is het verwarrend. Wel is men eenduidig dat rijstproducten arsenicum bevat en schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Ook is men unaniem om niet iedere dag rijstproducten te eten en dat baby’s en jonge kinderen extra risico lopen.
Mijn advies is om inderdaad rijstproducten niet iedere dag te nuttigen en het advies vanuit Amerika over te nemen.
- Volwassenen niet meer dan twee a drie keer per week en kinderen 1 tot 1,5 keer per week.
Los van de arsenicum zijn rijstwafels voor zowel kinderen als volwassen hele slechte tussendoortjes. Ze bevatten nauwelijks tot geen voedingsstoffen. Kies liever voor een alternatief zoals een volkoren cracker, fruit of groente snacks.

04-10-2018