You-Mens Logo

Verschil reguliere bloedtest en EMB

De grote verschillen met reguliere bloeduitslagen zijn:

  • Dat het niet onderhevig is van suppletie van vitaminen of mineralen.
  • De uitslagen van een EMB test kijken verder dan de gestelde referentiewaarden in het ziekenhuis.

 
Als je in het ziekenhuis wordt geprikt of via de huisarts, dan kan de arts zeggen dat er niets aan de hand is, want de bloedwaarden zijn goed. Dit terwijl jij toch klachten ervaart.
 
Waardes in het bloed kunnen goed zijn, maar dit wil niet zeggen dat de omzetting naar werkende stoffen ook goed geschied waardoor jij je beter zou voelen.
 
De EMB test kan samen met een (hormonale) anamnese hier meer uitsluitsel over geven en je klachten inzichtelijk maken.
 
“De testmethode als zodanig is niet wetenschappelijk onderzocht en vervangt ook niet het reguliere bloedonderzoek. Deze onderzoeksmethode heeft zijn sporen verdiend door de resultaten bij patiënten na het door hen opvolgen van de (mede) o.b.v. de uitkomsten van de bloedtest gebaseerde adviezen. Ongeveer 80% van de patiënten merkt verbetering op; patiënten herkennen zich ook vaak in de uitslag. De suppletie adviezen die worden gegeven zijn wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd, bijvoorbeeld een b12 supplement bij een b12 deficiëntie of ijzer tabletten bij een wat te lage ijzerstatus."

Belangrijk om te vermelden is dat niet alles kan worden opgelost met leefstijladviezen. Verwijzing naar een arts of samenwerking is soms noodzakelijk.