You-Mens Logo

Verzadigings- of hongerhormoon

Hongerhormoon

Het is een veel voorkomend probleem. Je wilt afvallen. Je gaat minder eten en meer bewegen en toch krijg je niet het gewenste postuur of gewicht. Hoe komt dit?

 

Wat dit onderwerp betreft zijn er twee kampen, voor- en tegenstanders van het feit of je in gewicht kunt aankomen terwijl je weinig kcal tot je neemt.

Ik behoor tot het kamp van de voorstanders.

 

Een feit is dat het menselijke lichaam voedingsstoffen nodig heeft om optimaal te functioneren. Als wij voldoende goede voedingsstoffen nuttigen dan gaat ons ingenieuze lichaam aan het werk en is er homeostase. Eenvoudig uitgelegd betekent dit dat het lichaam in balans is.

 

Als wij niet goed voor ons lichaam zorgen door verkeerd, te weinig of te veel te eten, dan brengen wij de homeostase van het lichaam in disbalans. Wat inhoudt dat de hormonale processen worden verstoord.

 

Meerdere hormonen spelen een rol bij ons eten. Leptine en ghreline zijn er hier twee van.

De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft hierover in 2007 een onderzoek gepubliceerd.

Leptine zorgt ervoor dat je een verzadigd/vol gevoel krijgt. Ghreline is het hormoon dat ervoor zorgt dat je honger krijgt.

 

Als leptine zijn werk niet kan doen, kan het gewichtsproblemen geven. Zo wordt

Leptine ook het ‘obesitas hormoon’, ‘vethormoon’, ‘verzadiginghormoon’ of ‘hongerhormoon’ genoemd.

 

Bij een aantal diëten zul je in het begin veel gewicht verliezen door de matige inname van energie, de kilocalorieën. Als het lichaam langdurig onthouden wordt van voldoende energie dan zal het leptine niveau in je lichaam te laag worden en denken de hersenen dat je honger hebt. De hersenen gaan vervolgens in actie en geven het signaal dat er extra zuinig met energie moet worden omgegaan. De energie wordt dan in de vorm van vet opgeslagen. Terwijl je dit juist niet wilt.

Bij zwaarlijvigheid wordt er door het lichaam te veel leptine aangemaakt waardoor de hersenen ongevoelig worden voor leptine. Het resultaat is dan een verhoogde eetlust, met name de lekkere trek, net zo als een verminderd metabolisme (stofwisseling).

 

In beiden gevallen wordt het verzadigde gevoel niet bereikt, waardoor het lichaam geen vet gaat verbranden. Het afvallen wordt hierdoor praktisch onmogelijk.

 

Het volgende kun je doen om je leptine huishouding op peil te krijgen en of te houden:

  • Vermijd bewerkte/geraffineerde levensmiddelen en de toegevoegde fructose. Onze hersenen kunnen dit niet als voeding zien en veroozaken ontstekingen. De werking van leptine wordt verstoord en er treedt geen verzadiging op.
  • Eet verzelrijk, groente, fruit en volle graanproducten
  • Beweeg voldoende
  • Zorg voor voldoende nachtrust
  • Eet voldoende eiwitten, deze verbeteren de leptine gevoeligheid
  • Verminder stressvolle situaties. Stress maakt cortisol vrij en deze onderdrukt de werking van leptine

 

Dus; een evenwichtig, natuurlijk en gezond voedingspatroon waarin voldoende wordt bewogen.