You-Mens Logo

Voldaan gevoel, meer energie!

Hier het vervolg op het `knorren van de maag.´

Het oprekken van eetmomenten, en om eventueel het knorren van je maag te negeren, kunnen de eerste dagen gepaard gaan met hoofdpijn, wazig zien, honger en een kort lontje.

Dit kan alleen als er in de tijd echt niets anders wordt genuttigd. Ook geen koekje, snoepje, koffie met melk, frisdrank of sap.

Naar een paar dagen verdwijnen deze symptomen en voel jij je weer beter. Je zult dan merken dat je meer energie hebt en geen last meer hebt van energieschommelingen om de twee uur.

Die energieschommelingen komen voort uit onze koolhydraten en suiker inname. Wij gebruiken primair deze bron als energiebron. En ook dit is ons aangeleerd. Wij hoeven helemaal geen tussendoortjes te nuttigen.

Dit kan je enkel bereiken als je per eetmoment voldoende eiwitten, vetten en een beetje koolhydraten eet. En dat je eet totdat je echt verzadigd bent.

Op dit moment eten wij veel te weinig eiwitten. Alleen een extra ei per dag, 7 gr eiwit, is onvoldoende.

Als voorbeeld. Een persoon die voor een marathon aan het trainen is, 68 kg weegt en 40 km per week loopt. Hij heeft een eiwitbehoefte van 170 g per dag.

Een sporter, afhankelijk van zijn doelen, heeft meer koolhydraten nodig, want dit stimuleert o.a. het groeihormoon insuline. Daarnaast verbruikt een sporter veel meer glycogeen dat vanuit koolhydraten en suikers wordt gemaakt.

Echter zou een sporter met wat training en afhankelijk van zijn trainingsmomenten per dag, gemakkelijk kunnen uitkomen met drie tot vier eetmomenten per dag. Mits je in de juiste verhoudingen en per keer veel eet.

Met nog meer training kun je zelfs overschakelen naar vetverbranding, echter is dit niet voor iedereen weggelegd en moet je goed weten wat je doet.

Een niet sporter of een recreatieve sporter heeft niet veel koolhydraten nodig. Zeker niet tot aan 70% zoals het Voedingscentrum adviseert. 30% is veelal meer dan voldoende. Mits dit uit de goede bronnen wordt gehaald. Geïndustrialiseerde gebakken producten en verpakte voeding, energiedranken, frisdranken en sappen zijn geen goede koolhydraatbronnen.