You-Mens Logo

Wat betekent het knorren van de maag?

Iedereen bedankt voor het antwoorden. Eenmaal werd het goede antwoord gegeven. Echter zit er meer achter het antwoord. Ook spijsvertering is goed alleen dekt dat niet helemaal de vraag.

Het knorren van de maag is een geluid dat iedereen wel eens heeft gehoord. Het wordt geassocieerd met honger hebben of dat het tijd is om te eten.

Niets is minder waar. Het knorren komt niet alleen uit je maag maar vooral uit je dunne darm. Het is geen teken van honger maar een teken dat de maag en dunne darm, tussen alle verteringprocessen door, eindelijk helemaal leeg geveegd worden. (Enders et al., 2014, p. 89)

Hoeveel tijd er tussen vertering en knorren zit, verschilt per persoon en is afhankelijk van de soort maaltijd die is genuttigd. Gemiddeld wordt 5 uur genomen.

Dat de maag en dunne darm leeg zijn, wil niet zeggen dat je weer moet eten. Dit is ons zo aangeleerd. Als je gezond en gevarieerd hebt gegeten dan heeft jouw lichaam nog voldoende energie om te functioneren. Sterker nog, hoe meer uren er tussen onze maaltijden zitten, des te meer zullen wij vet als brandstof gaan gebruiken.

Komende week meer over dit thema.

Blog deels geïnspireerd door Enders, G., Enders, J., & Te Lindert, J. (2014). De mooie voedselmachine: alles over de darmen, een onderschat orgaan (4e ed.). Amsterdam: Luitingh-Sijthoff.