You-Mens Logo

Wel of niet detoxen?

Dit is een vraag die iedereen natuurlijk voor zichzelf moet beantwoorden. Met deze blog wil ik voornamelijk bereiken dat je zelf na denkt of dit wat voor jou is en of jij hieraan jouw geld wilt spenderen.

 

Het detoxen kan net zo goed ‘detox dieet’ worden genoemd. Als je in Google zoekt op detox dan vind je allerlei producten en programma’s. Ik zie het als een dieet omdat fabrikanten inspringen op de wens van de consument. De wens is veelal een wondermiddel voor afvallen, vetverlies en reiniging van het lichaam.

Allerlei claims worden erbij gehaald en het ene verhaal is nog mooier dan het andere verhaal. Of die claims terecht zijn, is discutabel want de verschillende onderzoeken en interpretaties daarvan spreken elkaar tegen. Omdat er zoveel tegenstrijdigheid is, lijkt het mij niet zinvol om onderzoeken aan te halen.

 

Ik zelf geloof niet in één waarheid. Zo kent ieder dieet en iedere overtuiging zijn eigen waarheid. Zo vind ik dat de wetenschap goede en slechte argumenten aandraagt om niet te detoxen en de alternatieve geneeswijzen hebben dit ook.

Er bestaat echter weinig toezicht op de verschillende detox producten en programma’s. Ze zijn onvoldoende onderzocht en de industrie maakt hier gretig gebruik van.

 

Het detoxen verspreidt zich veelal via mond-tot-mondreclame en dit komt vooral door de persoonlijke succesverhalen waarbij men snel veel gewicht is verloren. Dit gewichtsverlies komt veelal door vochtverlies en minder inname van calorieën. Dit omdat een detox dieet vaak bestaat uit veel groente en fruit.

 

Bij het detoxen wordt gesproken over vergiftigingen en ontstekingen die door ons milieu, leefgewoonten en voeding worden veroorzaakt. Wat betreft de voeding ben ik het hier zeker mee eens. Door verkeerde voeding te eten ontregelen wij ons interne milieu waardoor ons hormoonbalans wordt verstoord. Hierdoor voelen wij ons minder energiek en krijgen lichamelijke klachten.

Omdat het hier om een dieet gaat, ben ik van mening dat het om een korte termijnoplossing gaat. Op de lange termijn is het detoxen gedoemd te mislukken omdat men weer ‘normaal’ gaat eten en jouw leefwijze niet is veranderd en jij niets over jezelf en voeding hebt geleerd.

Samenvattend bestaat er geen wondermiddel voor een snelle gezondheid. In principe kan ons ingenieuze lichaam zichzelf helen mits wij er ook goed voor zorgen. Een mesoloog of orthomoleculair voedingsdeskundige kan je zeker op weg helpen om jouw gezondheid te bevorderen. Grotendeels zul je daarna zelf de draad moeten oppakken door onbewerkte, verse, plantaardige voedingsmiddelen te gebruiken, hierbij veel te bewegen en voldoende rust te nemen.

 

Doe en kies wat voor jou werkt, ga er niet vanuit dat een detox of welk dieet dan ook jou gezond en beter gaat maken. Zij kunnen je enkel op weg helpen. Jij bent de enige die een lange termijn oplossing kan vinden en dat is door op zoek te gaan naar jouw waarheid, jouw gezondheid.