You-Mens Logo

Zijn noten gezond of niet?

Mevrouw Noot

Noten bevatten vele goede eigenschappen en bestaan naast vet, grotendeels uit de meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3), ook uit andere essentiële voedingsstoffen.
Denk hierbij aan vitamines, mineralen, eiwitten, vezels en antioxidanten. Per noot verschillen de voedingsstoffen en ook de aanwezige hoeveelheden. Dagelijks wordt een portie van 25 tot 30 gr geadviseerd. Dit komt ongeveer overeen met één handje vol. Een gemengde hoeveelheid noten van 28 gr bevat:

 • Kilocalorieën: 180
 • Eiwitten: 6 gram
 • Vet: 16 gram, waaronder 8 gram enkelvoudig onverzadigde vetten
 • Koolhydraten: 4 gram
 • Vezels: 3 gram
 • VitamineE: 21% ADH
 • Magnesium: 18% ADH
 • Zink: 12% ADH
 • Fosfor: 14% ADH
 • Koper: 31% ADH
 • Ijzer: 11% ADH
 • Selenium: 28% ADH

 

Over het algemeen heerst er twijfel, of noten nu wel of niet gezond zijn. Voorop gesteld zijn teveel noten niet goed omdat je dan teveel vet/kilocalorieën binnenkrijgt, ook al zijn het goede vetten. Naast dat noten erg lekker smaken kunnen zij ook bijdragen aan het optimaliseren van de gezondheid. Denk hierbij aan bescherming tegen hart- en vaatziekten en het regulieren van het cholesterol. Daarbij hebben noten een verzadigend effect door de eiwitten, goede vetten en vezels.

De diverse noten hebben verschillende gezondheidseigenschappen. Hieronder de top 8 van de meest gezonde noten;

 1. Amandelen
 2. Pistachenoten
 3. Walnoten
 4. Cashewnoten
 5. Pecannoten
 6. Macadamianoten
 7. Paranoten
 8. Hazelnoten

Klik hier om meer informatie over deze noten te lezen. In een later blog zal ik verder in gaan op de eigenschappen van deze top 8.

 

Rauwe-, geroosterde- of gebrande noten?

De rauwe noten zijn alleen verpakt en niet verhit waardoor alle natuurlijke voedingstoffen behouden zijn gebleven. Ze worden als de meest gezonde noten gezien. Rauwe noten herken je doordat ze licht van kleur zijn, minder glimmen dan de gebrande variant en minder knapperig zijn dan de geroosterde noten.

Na de rauwe noten worden de geroosterde noten als meest gezond gezien. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer de roostertijd des te meer voedingsstoffen er verloren gaan. Gezonde vetten worden door verhitting omgezet naar ongezonde vetten.
Wat betreft welke noten het meest gezond zijn er voor en tegens. (Langdurige) verhitting heeft effect op de voedingsstoffen. Anderzijds kunnen rauwe noten besmet zijn of kunnen amandelen beter worden verteerd als ze zijn geroosterd.

 

Ik zelf kies voor de geroosterde variant omdat deze meer smaak hebben en een lekkere ‘crunchy bite’.

 

Ook bij de geroosterde noten geldt dat er niets anders op de verpakking mag staan dan het ingrediënt noten. Supermarkten liggen vol met noten die zijn geroosterd maar wel diverse additieven hebben zoals zout, oliën en suiker/chocolade. Echt gezond zijn deze geroosterde noten dan niet meer.

 

Bij de gebrande, gebakken en gefrituurde noten komt er altijd extra olie aan te pas. Om die reden en vanwege de verhitting zijn dit geen gezonde noten.

 

Maar waar haal jij nu die lekkere noten vandaan?

Enige jaren geleden liep ik toevallig een notenwinkel in Deventer binnen. De winkel heet heel doeltreffend ‘Mevrouw Noot’. De eigenaresse, mevrouw Aelbers, liet mij een aantal noten proeven en het resultaat was dat ik een aantal zakken noten kocht.
Ondanks dat de noten erg goed smaakten, wilde ik niet via een website bestellen. Ik besloot eerst in mijn eigen woonomgeving, destijds Rotterdam, op zoek te gaan.
Na in meerdere winkels en op markten geproefd te hebben, ben ik toch teruggekeerd, want die van Mevrouw Noot bleven toch het lekkerst. Zowel los, door de (plantaardige)yoghurt/kwark of door de havermoutpap.
 
Helaas verkoopt mevrouw noot sinds 2020 geen noten meer online. Tegenwoordig koop ik mijn noten op de markt.
Ga voor jezelf na welke noten jij het beste vindt smaken. Ervaar dit door uit te proberen. Dit kan bij je lokale kaasboer zijn, op de makrt, supermarkt of internet.