You-Mens Logo

Gezonde darmen deel 2

Nog even terug naar de het belang van gezonde darmen. Zie ook mijn eerdere blogs/posts over darmbacteriën.

Wat betekend het knorren van de maag?
Voldaan gevoel, meer energie!
Gezonde darmen

Zo’n 2 kilo bacteriën zitten in je darmen. Ze helpen onder andere bij: de vertering van je voeding, productie van bepaalde vitamines en het ondersteunen van het immuunsysteem. Zo’n 80 procent van alle cellen van je immuunsysteem bevinden zich in het maagdarmkanaal, oftewel daar waar de spijsvertering plaatsvindt. De darmbacteriën vormen in je darmwand een natuurlijke barrière tegen indringers.

Als het milieu in je darmen niet ik balans is, kunnen er gevolgen zijn voor je gezondheid. De volgende gezondheidsklachten kunnen hiervan een voorbeeld zijn:

  • Verteringsproblemen, opgeblazen buik/buikpijn;
  • Eczeem en (voedsel)allergieën;
  • Chronische vermoeidheid;
  • Migraine;
  • Depressie;
  • Gewrichtsklachten.


In het televisieprogramma één vandaag was een documentaire over maag-, darm- en leverklachten.

‘Bijna een kwart van de Nederlanders heeft problemen met de maag, darmen of lever.’

"Een goede werking van je spijsvertering is van levensbelang"


Uit cijfers blijkt dat in 2017 ruim 3,7 miljoen personen bij de huisarts stond geregistreerd met een MDL-aandoening. In 2017 overleden zo'n 15.000 mensen aan MDL-problemen.

Melanie Meijer is huisarts en leefstijlarts. Volgens haar is er maar een klein percentage mensen dat echt een darmziekte heeft en is het gros te wijten aan een slechte leefstijl. "We eten onszelf ziek, dat is echt schrikbarend."

Een van daag: kwart-heeft-maag-darm-of-leverproblemen-we-eten-onszelf-ziek


Tips voor het harmoniseren van je darmflora. Het in evenwicht brengen van je darmbacteriën.

  1. Beperk het eten van veel suiker en (geraffineerde/bewerkte) koolhydraten. Ze vergroten het aantal schimmels en bepaalde ‘slechte’ bacteriën die van suikers leven. De goede darmbacteriën krijgen hierdoor geen kans.
  2. Eet gevarieerd. Eenzijdige voeding zorgt voor een eenzijdige darmflora en dus minder variatie in bacteriestammen.
  3. Eet af en toe gefermenteerde voeding. Fermentatie is een proces waarbij suikers worden afgebroken door bacteriën en gisten. Het product wordt dan zuur. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool of andere zuur gemaakte groenten. Gefermenteerd eten draagt bij aan het aantal gunstige bacteriën (probiotica) in je darmen.
  4. Het belang blijft iedere keer terug komen. Plantenvezels vormen een voedingsbron voor de goede darmbacteriën in de dikke darm. Daarnaast verlagen ze de zuurtegraad in de darmen. Het proces draagt zo bij aan het darmmilieu.
  5. Het verminderen van (langdurige) stress. Het ondermijnt het goed functioneren van je darmen. Tijdens stress vindt je lichaam basale lichaamsprocessen zoals je stofwisseling niet belangrijk. Tracht vooral chronische stress te voorkomen. Als dit niet lukt, anticipeer hierop en verander je perceptie op stress.