You-Mens Logo

Altijd maar trek!?


Met stress en de verschillende gradaties van bijnieruitputting heb je vaak minder maagzuur (HCL). Het maagzuur heb je o.a. nodig om voedsel met eiwit in de maag af te breken.
 
Klachten kunnen zijn: winderigheid, opgeblazen buik en een zwaar gevoel in je maag na het eten van eiwitten.
 
Als men deze klachten ervaart, kiezen mensen met weinig maagzuur er vaak voor om minder eiwittenbronnen zoals, ei, vlees en kikkererwten, te gaan eten. Om toch aan hun energiebehoefte te komen worden de eiwitten vervangen voor meer koolhydraten.
 
Door het eten van koolhydraten vergroot je het probleem van bijnieruitputting. Ze belasten de glucosehuishouding. Hoe dit zit kun je hier lezen.
 
De oplossing om je eiwitten beter te verteren is, naast stressreductie, om tijdelijk je spijsvertering te ondersteunen met een spijsverteringssupplement. Dit blijf je doen totdat je maagzuur weer op pijl is. Test Hier of je voldoende maagzuur hebt.
 

Belang van voldoende eiwitten:

  • Leidt tot afname van je hongergevoel;
  • Verbetert de werking van je gewichtsregulerende hormonen zoals ghreline;
  • Behoud van spiermassa bij het afvallen;
  • Meer spiermassa en kracht bij krachttraining;
  • Gezondere botten en minder kans op osteoporose en daarmee botbreuken op latere leeftijd;
  • Dragen bij aan de afname van cravings en snoepen;
  • Verhoogt je stofwisseling door een hogere TEF (Thermic effect of food), wat wil zeggen dat er meer calorieën worden verbruikt om de eiwitten te verteren;
  • Gewichtsbehoud op de lange termijn;
  • Niet slecht voor gezonde nieren;
  • Draagt bij aan een betere wondgenezing;
  • Houdt je fit bij het ouder worden.


Tekenen van een eiwittekort kunnen zijn:

  • Spierafbraak, volume afname van armen en benen;
  • Een schilferige huid;
  • Broze nagels;
  • Dunner wordende haren of haarverlies;
  • Verminderde weerstand, langdurige sluimerende ontstekingen/verkoudheid;
  • Verminderde eetlust bij een ernstig eiwittekort;
  • Meer trek en hogere calorie intake bij een lage eiwitinname. Je lichaam probeert het tekort te herstellen door je eetlust te verhogen.
  • Hier lees je hoe het allemaal samenwerkt.

 
Goede bronnen van eiwit zijn per 100 gram:

  • Noten en zaden 16 tot 33,2 gr;
  • Gevogelte 21,8 tot 23,3 gr,
  • Vlees 19,1 tot 22,9 gr;
  • Vis 20,1 tot 21,5 gr;
  • Zuivel 3,4 tot 20 gr;
  • Peulvruchten 8,8 tot 19 gr;
  • Groenten 0,8 tot 2 gr.


Hoeveel eiwitten heb je nodig?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid eiwitten is 0.8 gram per kilo lichaamsgewicht. Studies tonen aan dat het hoger mag zijn voor atleten en ouderen.

Ter vergelijking een gekookt ei van 50 gr bevat 6 gram eiwit.

 


Wil je meer weten over stress? Lees dan onderstaande blogs eens.