You-Mens Logo

Stress, wat is dat nu?

In mijn vorige blog beschreef ik een aantal klachten waar ik last van had.

  • Toename buikomvang;
  • Behoefte aan suiker;
  • Spierafbraak;
  • Gebrek aan energie;
  • Cognitieve achteruitgang (inspiratie, geheugen en interesse in mijn omgeving).

De achterliggende oorzaak van deze symptomen waren duidelijk stress gerelateerd. Mijn bijnieren waren verzwakt door de verschillende stressoren die mijn lichaam aan het belasten waren.

  • Slaapgebrek;
  • Drukke periode;
  • Twee studies;
  • Gek eten;
  • Het ‘moeten’ en willen behalen van de gestelde doelen;
  • Ondanks niet fit voelen blijven sporten;
  • Sluimerende infectie.

 
Ik had je verteld dat ik tips zou geven over hoe je de stresssymptomen het beste kunt tegengaan. Maar vooraf is het belangrijk te weten welk systeem en orgaan invloed hebben op de langdurige stressbeleving. Ik heb het hier niet over acute stress, want dan gaat adrenaline primair in de actie.
 
Het lichaam is in principe in balans. Deze homeostase wordt in balans gehouden door hormonen. Stress geeft een verstoring van deze homeostase en dat wordt door de hersenen geregistreerd, de hypothalamus en de hypofyse. Zij sturen de bijnieren aan om meer van het stresshormoon cortisol aan te maken.
De bijnieren hebben echter niet alleen een stressfunctie maar ook een herstellende functie. Zij regulieren dus twee belangrijke kampen; actie/stress en rust/herstel.
 

 
Als het lichaam in stress verkeert dan kan het lichaam niet of onvoldoende zijn herstel- en rustwerkzaamheden uitvoeren. Het maakt hierbij niet uit of stress wel of niet wordt ervaren.
 
Stress overrulet alle systemen in het lichaam.
Denk aan fight or flight; eten of gegeten worden. Als je moet vechten of vluchten, dan is eten, verteren, herstellen of geslachtsgemeenschap totaal niet belangrijk.
 
Langdurig druk bezig zijn of een periode kwakkelen met de gezondheid geeft ook stress. Stress kan in verschillende mate worden ervaren. Wat er met je gebeurt, verschilt per persoon en is afhankelijk van je weerbaarheid en van je (privé)omstandigheden. Wat bij de één stress oplevert, stelt voor de ander niets voor.
 
Kortdurende stress kan geen kwaad en is functioneel. Slaap je echter weken slecht, eet je verkeerd, sport je intensief en veel, ben je constant gejaagd, prikkelbaar of langdurig ziek, dan komt het lichaam niet aan herstellen toe.
 
Stress beïnvloed meerdere systemen. Zo is de bijnier, naast de geslachtsorganen, hofleverancier van de herstellende geslachtshormonen testosteron en DHT.
 
Tijdens stress kunnen de herstellende (geslachts)hormonen zoals, testosteron (gemaakt in de bijnier en geslachtsorganen) en groeihormoon (gemaakt in de hersenen, hypofyse) niet hun werk uitvoeren. Denk hierbij aan spieropbouw, vernieuwing en groei van weefsels en goede vetverdeling. Dit kan alleen met voldoende rust en slaap.
 
‘Altijd aan staan’ is niet goed voor je
 
Een gloeilamp die dag en nacht aan staat, ‘brandt sneller op.’
Onder andere leeftijd, omstandigheden, kwaliteit en gebruik bepalen de duurzaamheid van de lamp.
 
Zo is dit ook bij ons mensen. Net zoals gloeilampen hebben wij een x aantal branduren. Als wij af en toe even ‘uit staan’, dan gaan wij langer mee.
 
Terug naar mijn klachten
Door te weinig rust en slaap was mijn actie/stress kamp meer actief dan mijn rust/herstel kamp. Door een te veel aan cortisol werd de aanmaak van testosteron geremd en mijn eiwitten gebruikt voor extra energie. De aanmaak van groeihormoon werd geremd door een tekort aan beschikbaar eiwit.
 
Het gevolg: spierafbraak en onder andere dunner wordende armen.
Actie: meer rust en slaapoptimalisatie en daarbij mijn eiwitinname verhogen.
 
In de volgende post worden mijn andere symptomen uitgelegd in relatie met stress. So keep on following..
 
Kun je niet wachten en wil je direct al aan de slag? klik dan hier voor het maken van een afspraak of het stellen van je vragen.
 
Wil je weten hoe jij jouw disbalansen op hormonaal / stress gebied kunt meten? Klik dan hier.
 

Wil je meer weten over stress? Lees dan onderstaande blogs eens.