You-Mens Logo

Gelukshormoon en lekkere trek


 
Wat is het gelukshormoon?
Wat heeft het gelukshormoon serotonine met onze lekkere trek te maken?
Welke invloed hebben stress en cortisol op ons gelukshormoon serotonine?
Wat zijn de symptomen van een tekort aan serotonine en wat kun je hieraan doen?
 
Serotonine is een belangrijk hormoon in ons lichaam en een neurotransmitter: het beïnvloedt de manier waarop je hersenen werken. Het is onder andere belangrijk voor je stemming, eetlust en slaap. Deze functies zijn sterk beïnvloedbaar door stressbeleving en cortisol. Door een stijging van cortisol stijgt onze behoefte naar zoet/suiker. Door het eten van te veel suiker kunnen wij zowel insuline- als serotonineresistent worden. Je krijgt dus meer behoefte aan zoet. Een vicieuze cirkel ontstaat.
Door een serotonine resistentie kunnen wij ons wat depressief voelen. Hoe dit allemaal precies werkt, wordt in deze blog uitgelegd.
 
Serotonine wordt voor 80 tot 90% in onze darmen aangemaakt, de rest wordt in onze hersenen aangemaakt. Om serotonine aan te maken hebben wij het eiwit tryptofaan nodig en een goede darmwerking.
Stress heeft invloed op het functioneren van ons maag- darmkanaal. Want stress overrulet alle andere processen in ons lichaam. Lees mijn blog, stress wat is dat nu? Als dit functioneren niet optimaal is, dan wordt er onvoldoende serotonine aangemaakt en kunnen onder andere deze klachten ontstaan; maagklachten, een opgeblazen gevoel, stoelgangproblemen en ontstekingen.


Symptomen van een serotoninetekort;

  • Trek in zoet eten. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.
  • Gewichtstoename door toe te geven aan de behoefte om zoet, vet en zout te eten. Daarmee stimuleer je serotonine maar ook de andere geluksstofjes of happy hormones, dopamine en endorfine. Het gevolg is eten zonder honger, het eten van meer calorieën dan dat je verbruikt.
  • Slaapproblemen. Een gebrek aan serotonine betekent automatisch een gebrek aan melatonine, want de pijnappelklier heeft serotonine nodig om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Hier later meer over.
  • Depressiviteit. Serotonine wordt het gelukshormoon genoemd en dat is niet zonder reden. Een tekort maakt ons somber, lusteloos of zelfs depressief.
  • Migraine. Een tekort aan serotonine kan de achterliggende oorzaak zijn van (regelmatig) terugkomende migraineaanvallen.


Vrouwen en serotoninetekort

Vrouwen hebben nog een extra factor waardoor een serotoninedaling ontstaat. Namelijk de maandelijkse cyclus. In de tweede week stijgt de oestrogeenspiegel en deze daalt in de derde week. Deze daling gaat gepaard met de serotonine afgifte in de hersenen.
Het gevolg is dat ondanks een goede leefstijl toch een sterke behoefte aan zoet ontstaat.


Hoe kun je jouw serotoninelevel boosten?

  • Voldoende beweging en ontspanning zijn het meest essentieel. Dat je iedere dag een uur met de hond wandelt of veel op je werk loopt, valt niet onder beweging. Het is onderdeel van jouw dagbesteding geworden en jouw lichaam heeft zich hierop aangepast. Extra beweging stimuleert de verwerking van het eiwit tryptofaan.
    Ontspanning heeft alles te maken met het actie/stress -en rust/herstel kamp. Stress overrulet alle andere processen in ons lichaam.
  • Gezonde, bewuste en gevarieerde voeding. Primair voldoende eiwitten om tryptofaan te synthetiseren, een essentiële bouwstof voor serotonine. Tryptofaan zit o.a. in; kikkererwten, bananen, bruine rijst, pompoen- en sesamzaadjes.
    Verder heb je cofactoren nodig; vitaminen en mineralen. Vitamine B3, B6, foliumzuur (B11), ijzer, vitamine C, zink en magnesium. In tijden van stress worden deze cofactoren voor andere processen gebruikt dan voor serotonine. Het kan dan zinvol zijn om deze extra d.m.v. suppletie aan te vullen.



  • Langzame of complexe koolhydraten. Deze zijn belangrijk voor het transporteren van het eiwit tryptofaan naar de hersenen. Snelle koolhydraten zijn gecontra-indiceerd, want te veel snelle suikers zorgen voor te veel insuline, waardoor tryptofaan minder getransporteerd kan worden.
  • Goede vetten en dan vooral omega 3 vetzuren, voornamelijk in vette vis. Stimuleren de aanmaak van serotonine. Suppletie met krill, zeewier of visolie is tevens mogelijk.
    Wil je weten of je vetbalans in orde is en je beschikt over voldoende omega 3 vetzuren, dan is een EMB bloedtest misschien iets voor jou!

 

Herken jij je in dit verhaal en wil jij direct aan de slag? klik dan hier voor het maken van een afspraak of het stellen van je vragen.

Wil je meer weten over stress? Lees dan onderstaande blogs eens.