You-Mens Logo

Niet altijd blij en energiek

Veelal voel ik mij blij en energiek, echter in het laatste kwartaal van 2019 zag het er anders uit. Het was mij gelukt om aan mijzelf voorbij te lopen. Er waren allerlei doelen die ik wilde behalen en verplichtingen waaraan ik wilde voldoen.
 
Vanaf begin december kwakkelde ik met mijn gezondheid. Ik kon alles gewoon doen maar voelde mij niet fit en het sporten werd steeds minder intensief. Als klapper eindigde ik het jaar, ondanks bijna twee weken vakantie, met een bovenste luchtwegontsteking gepaard met koorts. Ik knapte maar niet op met rust, gezonde voeding, paracetamol en ibuprofen. Ik werd alsmaar zieker. In de eerste week van januari toch maar naar de huisarts gegaan en kreeg ik een tweedaagse antibioticakuur voorgeschreven. In de derde week van januari stond ik eindelijk weer in mijn kracht en energie.
 
Ondanks mijn kennis op het gebied van beweging, voeding, hormonen, stressmanagement en als verpleegkundige, is het mij niet gelukt om gezond te blijven.
 
In de periode voorafgaand aan mijn vakantie sliep ik slecht en nam weinig rust. Mijn eetlust werd onverzadigbaar, de gravings namen toe, ondanks Intermittent fasting en grotendeels bewuste voeding. De verleidingen van december hielpen niet echt mee.
 
Het heeft een paar weken geduurd voordat ik pas echt besefte wat er aan de hand was en waarom mijn lichaam veranderde. Toename buikomvang, behoefte aan suiker, spierafbraak, gebrek aan energie, inspiratie en interesse in mijn omgeving.
 
Conclusie —> bijnieruitputting t.g.v. stress, slaapgebrek, drukke periode, studies, gek eten, het ‘moeten’ en willen behalen van de gestelde doelen, niet meer kunnen sporten en een sluimerende infectie. Mijn hormonen en routine waren uit balans.
 
Toen ik dit eenmaal had beseft kon ik gaan werken aan mijn herstel. Nog meer rust en bewuste -en goede voeding. Met name meer eiwitten, vet en wat meer zout. Waarom nu juist deze producten?
 
De volgende keer hier het antwoord op en andere tips bij een overdaad van stress / bijnieruitputting.
 
Kun je niet wachten en wil je direct al aan de slag? klik dan hier voor het maken van een afspraak of het stellen van je vragen.
 
Wil je weten hoe jij jouw disbalansen op hormonaal / stress gebied kunt meten? Klik dan hier.
 

Wil je meer weten over stress? Lees dan onderstaande blogs eens.