You-Mens Logo

Eten zonder honger

Wat is dat nu weer?

Even een kleine inleiding.
 
In het ziekenhuis kan er goed gesnoept worden. Tijdens een nachtdienst staat er soms nog meer uitgestald dan op een verjaardag.
 
Tegenwoordig kan ik een nachtdienst goed doorkomen zonder te eten, tenzij...
 
Er iets is wat ik niet ken of binnen mijn guilty pleasures valt. En dat is nog al wat. Eigenlijk alles wat zelf gebakken is of met chocolade te maken heeft.
 
Zo ook afgelopen nachtdiensten.
 
Er was een taart gebakken en speciaal voor mij gemaakt met magere kwark. Hoe kan ik dan nee zeggen..
In de tweede nacht waren er chocolade paaseitjes, die net even anders waren dan anders. Dus dat maakte mij al nieuwsgierig. Terwijl ik thuis nog had gegeten en geen honger had moest ik natuurlijk wel alle aparte eitjes even proeven.
De standaard eitjes met puur, wit en melk kon ik wel laten liggen, maar niet die nieuwe soorten..
Een collega had een zelfgemaakte hartige taart meegenomen. Dat wekte mijn interesse wel dus ook daarvan moest ik een stuk proeven. Het was in ieder geval beter dan de chocolade paaseitjes.
Tijdens de derde nacht maakte een van mijn grootste guilty’s acte de présence. M&M’s pinda... en daarbij werden wortels met humus en een zak chips neergelegd. Gewoon allemaal voor mijn neus.

De wortels en chips kon ik met gemak laten liggen maar van die M&M’s had ik wel een paar handjes genomen. En dat allemaal terwijl ik geen honger had...
 
Inmiddels heb ik een goede balans wat betreft mijn eten maar dat wil nog niet zeggen dat al deze producten goed voor je zijn, en zeker niet tijdens je nachtdiensten. Het aanbod is niet iedere nachtdienst zo groot en interessant, voor mij, maar het komt veel voor en heeft alles te maken met je hormonen en daarmee je gemoedstoestand. Hierover in een latere blog meer.
 
Hoe zit dat nu met eten zonder honger?
 
Er zijn verschillende redenen waardoor wij zonder honger gaan eten. Bijvoorbeeld: troost zoeken, stress, verveling, gewoonte, gebrek aan energie compenseren, associatie, gezelligheid etc. Tijdens haast en emotie kiezen wij niet voor gezonde voeding. Een broccoli wordt niet geassocieerd met geluk of tevredenheid.
 
Dat wij voor zoet, vet of zout kiezen heeft een evolutionaire oorsprong. De meest calorierijke voeding betekende vroeger een grotere kans op overleven. Je kon vetreserves voor de winter opbouwen of voor tijden dat er schaarste was.
Tegenwoordig kennen wij alleen geen schaarste meer. 24/7 kunnen wij met gemak aan eten komen, vooral snel, zoet, vet en zout eten. Denk maar aan de fastfoodrestaurants, benzinepompen en de supermarkt. Bij de kassa liggen de lekkerste producten voor het grijpen.
 
De levensmiddelindustrie speelt hier handig op in. Onderstaande voorbeelden zorgen allemaal voor een dooreetfactor, oftewel eten zonder honger. Dit in combinatie met stress/cortisol en suiker, werkt niet in ons voordeel. Hoe dit precies zit kun je hier lezen. Cortisol en suiker, hoe zit dat? 
 
Mensen eten langer door van een product als het:

  • Een mooi en gevarieerd uiterlijk heeft. Denk bijvoorbeeld aan M&M’s.
  • Een fijn mondgevoel geeft, zoals: knapperig en smeltend op de tong.
  • Een fijn aroma heeft, veelal door verhitting van producten. Gebakken brood, noten of vers gebakken appeltaart.
  • Een balans tussen smaken heeft. Zoet, zout, vet en bitter.
  • De bekende dooreet toevoeging heeft. E621, ve tsin, MSG (monosodium glutamaat) of gistextract.

 
Wil je weten hoe jij jouw disbalansen op hormonaal / stress gebied kunt meten? Klik dan 
hier.
 
Wil je meer weten over stress? Lees dan onderstaande blogs eens.