You-Mens Logo

6 tips voor het lezen van etiketten

You-Mens_EMBtest_Etiketten_Kookcoach

De etiketten op de voedingsmiddelen in de supermarkt maken het ons niet eenvoudig. En dat is nu precies het doel van de voedingsindustrie.
 
Ze gebruiken kleine letters, dure namen en benadrukken met opvallende teksten wat goed is.

Zoals:

  • Met extra vitaminen
  • Extra fruit
  • 50% minder suiker
  • Extra vezels
  • Toegevoegd B12

 

Hoe meer er wordt aangeprezen des te slechter of meer bewerkt het product is.
Natuurlijk en onbewerkt eten heeft namelijk geen aanprijzing of zelfs een etiket nodig.
 
Een sinaasappel bevat niet alleen vit. C maar ook andere vitaminen, vezels en mineralen. Dit ondersteunt onze gezondheid.
 
Extra fruit betekent vaak extra concentraat of pulp, gewoon suiker dus.
 
50% minder suiker betekent dat er nog steeds veel suiker in zit. Daarbij moet je bedacht zijn op wat er aangepast is om de smaak te behouden.
 
Extra vezels worden vaak op een bewerkt product genoemd, waar alle voedingsstoffen eerst zijn verwijderd of kapot zijn gemaakt. Achteraf worden er weer (tarwe)vezels in terug gestopt als extra lokker. Deze toegevoegde ‘kale’ vezels voegen weinig aan de gezondheid toe. Het gaat juist om de totale natuurlijke inhoud.
 
Toegevoegd B12 is meestal een laag beschikbare vorm waar het lichaam niet zoveel mee kan. Op alle producten kun je ervan op aan dat als er alleen B12 staat, het weinig voor je zal doen. Wil je voordeel halen uit toegevoegde B12, dan dient dit methylcobalamine of adenosylcobalamine te zijn.

 

Etiket lezen / product kiezen eenvoudig gemaakt

  • Kies bij voorkeur een product zonder etiket en dat maar één ingrediënt bevat. Bv. een broccoli.
  • Een product waarbij je het etiket kunt lezen.
  • De volgorde van de ingrediënten staan in afnemende hoeveelheid.
  • Vermijd producten met lange ingrediëntlijsten. Benamingen die steeds meer chemisch klinken of veel E-nummers bevatten.
  • Wees bedacht op schuilnamen.
    - Transvetten (geharde of gehydrogeneerd plantaardig vet)
    - Monosodium Glutamaat (MSG/E621)
    - aspartaam (E951)
    - Suiker, zoals: sucrose, maltose, dextrose, lactose, galactose, fructose, sacharose, mout melasse en malt.
  • E-nummers zijn niet altijd slecht. Er wordt vaak gezegd dat het uitgebreid is getest. Dit klopt maar interactie tussen de verschillende E-nummers is nog nooit getest. Laat staan de interactie tussen eventuele medicijnen. Daarbij reageren wij allemaal weer anders op een stof en dan maakt het niet uit of het een natuurlijk of chemisch product is.
  • Het gaat om het totaalplaatje.
    Kijk niet alleen naar de calorieën, de koolhydraten en vetten. Want wat zegt het je? Is laag altijd goed? Veel calorieën, is dat dan slecht? We hebben voedingsstoffen nodig en alle producten zijn anders.

 

Hieronder meer tips over voeding

 
Wil je weten of jouw vetten, vitaminen en mineralen op pijl zijn? Dit kan met behulp van de EMB bloedtest. Lees hieronder meer.

Wat is een EMB bloedtest

Uitleg EMB test

Verschil reguliere bloedtest en EMB