You-Mens Logo

Corona weerstand tips

Met zijn allen schrijven wij geschiedenis met deze grieppandemie. Wij kunnen niet meer om het  Coronavirus (COVID-19) heen. Het enige wat wij nu kunnen doen is ons gezonde verstand gebruiken en onze leefstijl zo goed als mogelijk aan de situatie aanpassen.
Om jullie, mijn klanten en volgers, te ondersteunen heb ik onderstaande gezondheidstips opgesteld:

  1. Voldoende slaap
    Slaap is essentieel voor ons herstel. Herstellende hormonen als testosteron, groeihormoon en vooral melatonine worden dan aangemaakt. Melatonine is het krachtigste antioxidant dat wij tot ons beschikking hebben. Antioxidanten zijn nodig om vrije radicalen tegen te gaan. Dit zijn agressieve stoffen die bij een verminderde weerstand en slechte leefgewoonten schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.

  2. Blijf in beweging
    Dit boost je immuunsysteem en houdt je longen gezond. Intensief met eigen materialen of lichaamsgewicht het maakt niet uit.
    Wat meer (stevig) wandelen, een paar keer de trap op en af lopen, sitting breaks, 1 minuut tegen een muur zitten, etc. Alles om je hartslag of ademhaling wat meer te verhogen.
    Wil je meer intensief trainen of inspiratie? Kijk dan eens op Instagram, Facebook of YouTube en zoek op bodyweight workout, kari pearce crossfit, crossfit, wod_roulette of zoek op jouw atleet of crossfitbox.
    Houd wel rekening met hoe jij je voelt. Als jij je niet fit voelt en maximaal gaat knallen, dan kan dit ongunstig zijn voor jouw herstelkamp en zal je stresskamp meer worden belast. Gevolg meer ziek en langer niet kunnen sporten. Stem de intensiteit dus af op hoe jij je voelt. Een vermoeid gevoel en dit proberen te compenseren met nog harder trainen heeft een averechts effect. Lees hier hoe dit zit.

  3. Pas je eetfrequentie aan
    Hoe meer eetmomenten des te actiever zal jouw immuunsysteem zijn. Het immuunsysteem controleert wat er in ons lichaam binnenkomt, dus ook alles wat we eten. Het is ons aangeleerd om regelmatig tussendoortjes te eten. Daarnaast zijn wij gewend geraakt om alsmaar verleid te worden met eten. 24/7 kunnen wij met gemak aan eten komen. Dit betekent dat elke keer dat je wat eet, je immuunsysteem in actie moet komen om dit te checken. Door de hele dag door te eten wordt het immuunsysteem geactiveerd en raakt het overactief. Dit kost energie en daarmee kun je vatbaarder worden voor ziektes.

  4. Vermijd stress
    Misschien in deze periode soms wat lastiger dan anders, maar het heeft geen positieve invloed op ons immuunsysteem. Het kan zelfs leiden tot meer ontstekingen en je vatbaarder maken voor griep. Zie blog stress kampen. Pas je gedachtes en beweging dus aan de huidige situatie aan. Geniet van de extra tijd die je hebt gekregen, wees creatief met bewegen, ruim je huis op, pak het lezen op of binge eindelijk je favoriete serie van A tot Z. Een app als ‘Meditation moments’ biedt een aantal gratis meditaties en ontspannende muziek.

    Dus in plaats van je hoofd te vullen met rampscenario’s, vraag jezelf af:

    ♦ Wat zou de best-case scenario zijn?
    ♦ Wat zijn de voordelen van deze situatie?
    ♦ Heb je meer tijd? Wat zou je kunnen doen om deze te vullen?
    ♦ Welke kansen brengt het je?
  1. Gezonde en bewuste voeding
    Een verlaagde weerstand of ziek zijn heeft invloed op jouw gehele lichaam. Luister je niet naar jouw lichaam en blijf je doorgaan met alles en ga je nog intensiever sporten, dan belast je daarmee jouw bijnieren. En juist deze klieren hebben een grote invloed op jouw stressbeleving. De behoefte aan meer suiker kan ontstaan, net zoals de lekkere trek en eten zonder honger.
    Do’s en dont’s staan hieronder beschreven.
  1. Koud douchen
    Hiermee boost je jouw immuunsysteem.
    Je weerstand wordt versterkt doordat o.a. je rode en witte bloedplaatjes zich gaan vermeerderen bij een koude douche. De witte bloedplaatjes verdedigen ons lichaam tegen infecties en de rode bloedplaatjes verzorgen het transport van zuurstof naar de organen en weefsels. Nationaal en internationaal is er veel aandacht voor de Wim Hof Methode en worden zowel hijzelf als zijn theorieën uitgebreid in academische ziekenhuizen onderzocht. Jezelf blootstellen aan kou zou naast voordelen voor jouw immuunsysteem ook effect hebben op je energie, vetverbranding en de gezondheid van huid en haar.

    -> Uitleg ademhaling methode bij RTL Late Night
    -> Documentaire door één vandaag
    -> Boek ‘Koud kunstje’

    Om direct een ijsbad te nemen en extreem te werk gaan als Wim Hof is natuurlijk niet de bedoeling. Starten met koud (af)douchen heeft de voorkeur en zelfs dat vormt in het begin een behoorlijke uitdaging. 15 seconden per arm of been en daarna je rug en borst is in het begin al voldoende. Je hoofd hoeft in het begin nog niet. Bouw het de komende dagen verder uit zodat je 2 minuten of langer onder de koude douche kunt staan.
    Wil je er meer over weten of wil je een paar stappen verder gaan, kijk dan eens op de website van Wim Hof of zoek op YouTube. Wil je zelf een keer een ijsbad challenge aangaan? Kijk dan eens op de website van Ronald Smit. Ronald Smit is Wim Hof instructeur, docent Trainer Hormoonfactor, herstel- en revalidatietrainer en personal trainer.

 

Vermijd een overdaad aan:

  • Voedsel uit een fabriek met chemische toevoegingen of kunstmatige zoetstoffen
  • Omega 6-vetzuren en transvetten (plantaardige oliën zoals zonnebloem-, soja- en maisolie (denk aan frituurvet) en alle hardgemaakte (gehydrogeneerde) vetten uit een fabriek, zoals margarines of de classic Calvé pindakaas)
  • Gluten houdende granen omdat ze onze darmen snel kunnen beschadigen (tarwe, gerst, spelt, rogge)
  • Alle vormen van suikers, fructose en snelle koolhydraten, vooral in dranken (insulineaanmaak zorgt voor buikvet en dat is weer een belangrijke oorzaak van ontstekingen)
  • Koeienmelk en andere gepasteuriseerde zuivel van met name de koe (ook vanwege irritatie van de darmwand)
  • Koffie, cafeïne en alcohol
  • Maagzuurremmers deze kunnen ervoor zorgen dat ontstekingen een kans krijgen.

 

Voeding met een remmende werking

Veel ontstekingen beginnen in het spijsverteringskanaal. Alle voedingsmiddelen die gunstig zijn voor de darmflora zijn ook gunstig om ontstekingen te remmen;

  • Alle plantaardige voeding waaronder verse groenten kunnen het immuunsysteem ondersteunen. Kies groene groenten en uit de kruisbloemfamilie; bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, paksoi, radijs, spruitjes, waterkers en witte kool. Paddenstoelen en knoflook. Blauwe bessen hebben een sterke anti-oxidatieve werking. Biologisch is optioneel
  • Zorg ook voor voldoende vitamine C. Deze zijn terug te vinden in paprika, kolen, citrusfruit en kiwi’s
  • Omega 3-vetzuren (walnoten, lijnzaad(olie), hennepzaad, koolzaadolie, vette vis, algenolie). Een goede vetzuurbalans is essentieel om je voeding, inclusief allerlei vitaminen en mineralen goed op te kunnen nemen. Als je spijsvertering niet goed is, dan maakt het niet uit of je voldoende goede vetten eet. Je lichaam kan het dan eenvoudigweg niet opnemen. Je hormonen raken uit balans. Vitaminen en mineralen kunnen niet worden opgenomen. Hierover binnenkort een blog
  • Olijfolie (koudgeperst) is een ontstekingsremmer, zeker bij hart- en vaatziektes en darmontstekingen
  • Kruiden zijn hele sterke antioxidanten (vooral gember, kurkuma en alle Provençaalse kruiden zoals koriander, tijm, basilicum, rozemarijn, oregano enz.). Gebruik ze volop
  • Glutenvrije granen (zoals quinoa, haver, teff, boekweit)
  • Eiwitten maar dan bij voorkeur plantaardige eiwitten (groene groenten, zeewier, ongebrande noten, zaden, pitten)

Zo nodig supleren

  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Magnesium
  • Omega 3 vis/algenolie

 
Alle beschreven tips zijn geen wondermiddelen, maar dragen wel bij aan jouw weerstand en daarmee jouw gezondheid.

Wil je echt een compleet beeld hebben van welke aanvullingen jij nodig hebt? Dan is een EMB test wat voor jou!
 

Wil je meer weten over stress? Lees dan onderstaande blogs eens.