You-Mens Logo

Huidgezondheid deel 2

You-Mens_Huidklachten_Acne_Puistjes_Eczeem_Rosacea_Darm

 
De laatste tijd hoor ik op de radio vaak de reclame van ‘Gladskin’. Ze maken reclame voor tegen acne, eczeem en rosacea.
 
Iedere keer denk ik dan weer: zo eenvoudig is het niet. Het is marketing en speelt in op ons gemak en de behoefte naar een quickfix.
Het is een crème die werkt als een pleister en de bron niet aanpakt. Ze zullen (misschien tijdelijk of deels) helpen maar als jij niet aan je leefstijl/weerstand werkt zal het bij de minst geringste stressor terugkomen.
Het product geeft hoop en ook al werkt het deels, je zult het willen blijven gebruiken want het werkt tenslotte, of maar een beetje.
 
De bacterie in kwestie die ze in de reclame noemen is de ‘Staphylococcus aureus bacterie’ en komt vooral voor op de huid en in het neusslijmvlies. De Staphylococcus aureus-bacterie kan verschillende infecties veroorzaken; van een oppervlakkige huidinfectie tot een sepsis (bloedstroominfectie). Welke infectie ontstaat, is vooral afhankelijk van de weerstand van de patiënt. (Bron RIVM)
 
Het neusslijmvlies is een onderdeel van een uitgebreid netwerk in jouw lichaam. Wel te verstaan het ‘Common Mucosal Immune System (CMIS) oftewel een samenwerkend immuunsysteem.
Wat betekent dat de slijmvliezen van de darmen (GALT), longen (BALT), neus (NALT) en huid (SKALT) met elkaar communiceren.
 
Het grootste deel van ons afweersysteem zit in de dunne darm en is onderdeel van ons aangeboren immuunsysteem. Hieronder vallen ook je huid en het maagzuur en geldt als de eerste verdedigingslinie die ziekteverwekkers moeten overwinnen.
 
Dus als het darmslijmvlies, lees afweersysteem, niet goed is dan kan dit effect hebben op een ander gedeelte van het slijmvliessysteem. Het pakt echter het zwakste punt eerst.
 
Voordat je aan een zalf, crème of pilletje begint, stel jezelf eerst de volgende vragen:

  1. Hoe is het gedurende de dag gesteld met je energie?
  2. Hoe sta je ’s ochtends op, fit of gebroken?
  3. Hoeveel suiker en snelle koolhydraten eet je per dag?
  4. Eet je veel brood, pasta’s en drink en eet je veel zuivel?
  5. Ervaar je stress?
  6. Hoe is je stoelgang, dik, dun, veel persen, iedere dag, om de x dagen?
  7. Last van maag-darmklachten, oprispingen, winderigheid of maagzuur?

 
Als je één of meerdere vragen met ja hebt beantwoord dan is de kans groot dat de oorzaak van jouw huidklachten ergens anders ligt en niet zomaar op te lossen is met een medisch middel.
 
Een zalfje of een pilletje is nooit de beste behandeling op lange termijn. Het is een tijdelijke oplossing. Ook al beweren fabrikanten dat ze ervoor zorgen dat bacteriën niet resistent worden door hun formule en dat ze natuurlijke ingrediënten gebruiken, het blijft een chemisch samengesteld product dat je op je gezicht smeert.
 
En waarom blijvend investeren in kortetermijnoplossingen? Het is beter voor een duurzame en lange termijnoplossing te gaan en te investeren in je leefstijl en je darmgezondheid. Een quickfix voor de langer termijn pak je o.a. aan met de hierboven beschreven zeven punten.
 
Daag jezelf eens uit en ga er eens een paar weken mee aan de slag.
 

Blogs die je wellicht ook interessant vindt